Newcomers Västmanland

VerksamhetRFSLPhoto: Foto: RFSL

För kontakt med Newcomers Västmanland direkt, mejla: newcomers@vastmanland.rfsl.se

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>

Verksamhetskoordinator Mia Burell

“Mitt jobb är att få vår verksamhet med och för våra newcomers att fungera på allra bästa sätt. Det är ett mycket givande jobb där jag får träffa många människor med lika många olika bakgrunder men med den gemensamma faktorn att vi alla är HBTQI-personer och det är min uppgift och intention att vi alla tillsammans ska ha det trevligt och roligt och lärorikt på våra träffar. Vi har våra “klasser” varje söndag eftermiddag på Västerås Folkhögskola, och då har vi olika föreläsningar som ska vara både utbildande och givande. Vi kommer även att medverka på flera Pridefestivaler i vår närhet (och då utgår vi från Västerås som huvudort). Det kommer att bli olika studiebesök, baserade på önskemål och relevans. Jag ser fram emot ett fint år med hela gänget =)”

Nytt för i år är att vi har ett kontor beläget i Växhuset, Västerås, dit kan du komma och prata om du har någon fundering.

Besökstider är tisdag, onsdag och torsdag kl 9-15

Direktkontakt till Mia är telefon 0727 – 377 861 och mail: mia.burell@vastmanland.rfsl.se

 

“My job is to make our activities with and for our newcomers work in the best way possible. It is a very rewarding work where I get to meet all kinds of people with various backgrounds but everyone with the common factor, we are all LGBTQI-persons, and it is my job and my intention to make sure that we all are having a nice and educating time together. We have our classes every sunday afternoon at Västerås Folkhögskola, and we have different kinds of lectures that are supposed to be educational as well as rewarding for everyone. We will also participate in Pridefestivals in the nearby cities (with Västerås as the center of our activities). We will make visits at interesting places, based on request as well as relevance. I am looking forward to a nice year with the group =)”

New this year is that we have an office in Växhuset, Västerås, where you can pop in if you have something on your mind or if you just want to say Hi.

Visiting hours is, tuesdays, wednesdays and thursdays at 9-15

Contact information to Mia is phone nr 0727 – 377 861 and mail: mia.burell@vastmanland.rfsl.se

 

 

 

 

 

—————————————————————————————————————————–

Igår 11/6 hade RFSL Västmanland fantastiska, energiska och produktiva möten med länsstyrelsen i Västmanland och samhällspartner. Vi är tacksamma att ha sådan stödjande, kooperativ och hjälpsam atmosfär i länet!💙
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yesterday 11/6 RFSL Västmanland had fantastic, energetic and productive meetings with länsstyrelsen in Västmanland and societal partners. We’re grateful to have such supporting, cooperative and helpful atmosphere in county!💙

 

 

 

 

Den 19 maj åkte vi till Eskilstuna och var med på SpringPride.

Fotograf: Slobodan Stojchevski

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

Vårt TIA-projekt är nu i full gång och vår första 12-veckorskurs avklarad den 15/4! Projektgruppen består av Marianne Widjeskog Möllerström, Mia Virkkala och 7 från gruppen själv. Vi träffas regelbundet och diskuterar upplägg och utfall, nya idéer och allt som behöver tas tag i. Det finns, inom gruppen, en välkomstgrupp som tar emot och informerar nya personer, en ”sjukvårdsgrupp” som kan hjälpa till med info och värktablett när det behövs akut, en teknisk grupp när det behövs och en juridisk grupp (för ” vardagsjuridik”) och en trygghetsgrupp.

Deltagarna är aktiva, engagerade och väldigt intresserade av det vi hitintills fått presenterat och lärt oss. Vi har haft kurser i: Hur asylprocessen fungerar Svensk lag generellt och vilka lagar som påverkar vårt ”vardagsliv” Hur skatteverket fungerar och är uppbyggt Försäkringskassans uppgifter och hur och när vi behöver dom Hur sjukvården fungerar i vardagen Försäkringar, hur och vilka behöver man? Hur och med vad Länsstyrelsen arbetar Hiv-prevention Genuskunskap Och vi har också haft besök av RFSL:s egna asyljurister med privata sessioner för de Newcomers som önskat det. Lite kultur har det också blivit med ett besök på Dramaten i Stockholm.

Nästa delkurs startar den 29/4 och är lika fullmatad. Det blir ett par repriser, då det kommit en hel del nya personer, och en hel del nytt: Hur fungerar skolsystemet (högskola/ universitet), Arbetsförmedlingen, Arbetsrätt, De sociala systemet, Det politiska systemet( hur är det uppbyggt i Sverige?) osv.

Gruppen är nu väldigt stor och ökar hela tiden. Ca 85 personer finns inom vårt upptagningsområde och ca 70 stycken är aktiva inom projektet. Vi arbetar hela tiden aktivt för att involvera så många som möjligt och vi försöker att ta tillvara alla de kompetenser som finns inom gruppen. Vi har en stor kompetensbank där och de flesta delar gärna med sig av sina kunskaper.

Vi ser fram emot ett fantastiskt år och jobbar oförtrutet vidare!

Kontakt: newcomers@vastmanland.rfsl.se

 

 

 

RFSL Västmanlands TIA-projekt gör studiebesök! Tack Slobodan Stojchevski för filmen!

RFSL Västmanland har en stor och engagerad Newcomergrupp!  Vi är också stolta över att ha engagerade Newcomers i styrelsen.
Redan i slutet av 2015 så började vi arbeta mot asylboendena i hela Västmanland med att stötta, hjälpa och, framförallt, sammanföra asylsökande HBTQ-personer.  Att se och tala med andra som också levt ”i hemlighet” är i sig en stor upplevelse och hjälper många att våga vara öppna.

  • Vi hjälper till med översättning av svenska dokument, hjälper till att ringa myndigheter och förklarar hur våra system fungerar.
  • Vi guidar till rätt instans när det kommer till frågor som vi inte själv kan hjälpa till med.
  • Vi arbetar målinriktat med Hiv/STI prevention och hälsa.
  • Vi gör studiebesök och bjuder in föreläsare. Ämnena skiftar beroende på årstid och gruppens önskemål.
  • Västmanland är det enda län i Sverige där Migrationsverket erbjuder delat lägenhetsboende, som alternativ till förläggningsboende, och vi har regelbundna möten på plats.
  • Vi har ett tätt samarbete med andra HBTQ organisationer i länet och övriga landet.
  • Men framförallt umgås vi. Vi samlas och gör saker tillsammans.

Under 2017 har vi t.ex. varit på flera Pride festivaler tillsammans (flera Newcomers var dessutom volontärer på Västerås Pride), vi har varit ute och fiskat och vi har haft matlagningsträffar. Vår teatergrupp har uppträtt, med eget material, i offentliga sammanhang och vi har också haft riksdagsmän på besök.

Mångkulturell Matdag!

Påskfest 2017